Opvallen op social media, het is niet van de poes! Ben jij ook wel eens jaloers op die verbluffend mooie afbeeldingen die je op facebook en instagram ziet voorbij komen? Hebben die allemaal een grafisch vormgever in dienst…? Een aantal vast wel, maar vele andere maken héél waarschijnlijk gebruik van Canva, een gratis online tool die je toelaat in een paar klikken de mooiste visuals te ontwerpen, zonder dat je ook maar enige ervaring moet hebben met grafisch ontwerp!

De click-and-drop interface zorgt ervoor dat  alles een fluitje van een cent wordt: een tekstje, afbeelding, figuur of vorm selecteren en hoppa! Slepen naar waar jij ze wilt, en klaar is Kees! Er bestaan ook kant-en-klare voorbeelden, die maar een paar kleine aanpassingen nodig hebben om zelf te kunnen gebruiken!

Een grafisch ontwerp in 5 stappen:

Stap 1: Kies een formaat

Als je ingelogd bent op Canva, dan heb je de keuze tussen een aantal vooringestelde formaten. Zo kan je kiezen voor een social media post, een Facebook cover, visitekaartjes, brochures en meer. Scroll door de lijst en selecteer het formaat dat jij nodig hebt voor je ontwerp. Indien je zelf een aangepast formaat wil kiezen kan je bovenaan rechts klikken op use custom dimensions.

Ter illustratie gaan we hier een Facebook cover selecteren.

Stap 2: Kies een ontwerp

Als je een formaat gekozen hebt kan je nu kiezen voor een zogenaamde template. Deze templates kan je zo gebruiken met enkele aanpassingen of helemaal wijzigen. Je kan ook kiezen om zonder template te werken en volledig zelf iets te maken.

In ons voorbeeld kiezen we een template voor onze Facebook cover.

canva

Stap 3: Voeg vormen, tekst en afbeeldingen toe

Nadat je een template gekozen hebt of besloten hebt met een blanco canvas te beginnen, kan je elementen aan je design toevoegen zoals tekst, afbeeldingen, vormen en illustraties. Canva biedt honderden gratis en betalende elementen aan zoals foto’s, logo’s, icoontjes en meer. In de linkerbalk van je scherm kan je door de foto’s en andere elementen scrollen, zoeken  of je eigen foto’s uploaden om te gebruiken.

Een groot deel van de foto’s en figuren zijn ook betalend, maar in vele gevallen ben je voor 1$ al klaar!

Stap 4: Exporteer je ontwerp

Wanneer je klaar bent met je ontwerp en je bent er tevreden van, dan kan je jouw design een naam geven en exporteren (opslaan op je computer). Hiervoor klik je gewoon bovenaan rechts op Download, en selecteer je het gewenste bestandstype. Je hebt hierbij de keuze tussen PDF, PDF voor print, PNG en JPG.

Wat nog handig is om te weten: Canva is ook beschikbaar als IOS app voor de iPad! Zo kan je in 1-2-3 ontwerpen maken waar je ook bent.

Succes en veel ontwerpplezier!

In dit handige filmpje zetten de mensen van Canva nog even alles op een rijtje voor je!